2015. december 19., szombat

Az "antik proletariátus" tematika

Ez a tematika borzaszóan hiányzik a mai gondolkodásból. Nem meglepő módon, mert nagyon kényes kérdéskör.

Nem vagyok tájékozott a kérdésben, de attól tartok, hogy az antik proletariátusról a régi sémák maradtak forgalomban és nem értelmezték újra azt a modern közgazdasági, szociológiai és politológiai tudás, tapasztalatok alapján. Ha ez így van, szűken ókortudományi szempontból is nagy adósságnak tekinthető.

A felszínes, evidens áthallásokon túl a kérdés modern szemléletű leírása és elemzése olyan szemüveget kínál a mai viszonyokra, mozgásokra való rátekintésre, ami kiemeléseivel, rávilágításaival nagyban segíthet megérteni a korunkban jelentkező gazdasági, társadalmi és politikai tendenciákat, azok lehetséges kifutását. Ennek folytán eligazíthat akkor, ha egyes döntéseket mérlegelnek, illetve meghoznak a döntéshozók és amikor ezeket megítélik az érintettek - adott esetben a választók. Mégpedig nem csak közvetlen hatásaiban, hanem távlati léptékben is.

Ha valóban van kihasználatlan lehetőség az ókorkutatásban, annak bepótlása aligha magányos kutatókra vár, hanem felkészült és megfelelő anyagi háttérrel ellátott intézményekre. Mutatis mutandis ez még fokozottabban igaz az efféle tudás mai hasznosítására.

1 megjegyzés: