2015. szeptember 6., vasárnap

Kézben tartható-e a menekült - problematika az USA aktív közreműködése nélkül?

Ha igy tesszük fel a kérdést, evidens a nemleges válasz. A menekülthullámokat kibocsájtó országok (régiók) nemzetközi válsággócok. A menekültek útjuk során szinte mindenütt geopolitikailag kiemelkedő pontokat és útvonalakat érintenek. A nemzetközi embercsempész hálózatok számos tekintetben nem különböznek a fegyvercsempész és a drogcsempész hálózatokról. Minderről a legtöbb és legsokrétűbb információja az USA-nak van - párhuzamosan a beavatkozáshoz szükséges legnagyobb politikai, gazdasági, katonai és logisztikai erővel. Ha a területileg közvetlenül nem érintett USA a menekült - válságokban mégis az előkelő idegen szerepét játszhatja, annak oka, hogy nincs olyan más nemzetközi erő, amely be akarná és be tudná vonni az USA-t a válságkezelésbe.

A probléma léptékét tekintve tragikomikusak azok a nemzeti próbálkozások, amelyeket a menekültügy kezelésében megfigyelhetünk. Ép ésszel elképzelhetetlen, hogy nemzeti eszközökkel meg lehetne gátolni, vagy legalábbis mérsékelni lehetne az útnak indulók tömegét. Így eleve csak tüneti kezelésről lehetne szó.  S arról is csak abban az értelemben, hogy az egyik ország a szomszédjára (szomszédaira) tolja át a menekültáradat pillanatnyi terhét.

Különösen elképesztő a nemzeti korlátoltság az EU tagállamok részéről. Létezik az EU mint szervezet, amely méreténél, katonai és politikai pozíciójánál fogva képes lehetne a szövetséges USA - hoz fordulni a probléma gyökere megtalálásában és közös, hatékony fellépésben a kezelhetőség irányában. Feltéve persze, hogy az EU ebben egységes volna és akarná ezt. Azt is látniuk kellene a tagállamoknak, hogy nagyobb léptékben az európai országok csak együtt lehetnek sikeresek, egymás rovására viszont csak negatív összegű játékot játszhatnak. Nem látják és nem is akarják látni.

Ez az az értelmezési keret, amelyben szemlélni érdemes az egyes EU tagországok szavait és tetteit a menekült - problematikában. Jó jegyet alighanem egyik tagország se érdemel. De a rossz jegy fokozatai nagyon is szembeötlőek.

1 megjegyzés:

  1. Az aktuális menekültprobléma értelmezéséhez hozzá kellene tartozzon az, hogy a trend milyen további alakulásával számol. Teljesen más a pozíciója annak a nemzetállamnak, amely a trend alakulását befolyásolni nem tudván önkényes becslésre alapoz, mint egy olyan nagy nemzetközi összefogásnak, amely a dolgok alakulására befolyást is képes gyakorolni.

    VálaszTörlés