2015. szeptember 27., vasárnap

Az Obama - Putyin találkozó elé

Nem tudjuk, hogy ma Obama és Putyin milyen szándékkal ülnek le egymással. Vagy történt a háttérben egyeztetés a legalább részleges közös fellépés lehetőségéről, vagy valamiféle paktumról, vagy mindketten elmondják a tervezett beszédüket és utána akár rögtönöznek valami megnyugtató közleményt, akár az egyet nem értéseiket szögezik le, a tárgyalás csak alibi jellegű lesz. Miszerint ők megpróbáltak egyeztetni, de ennek sikertelensége miatt a szembenállás tartós lesz.

Európa és különösen annak keleti fele a deeszlalációban érdekelt, ezért bizonyára aggodalommal figyeli egy olyan érdekszféra - felosztás lehetőségét, amely középtávon a konfrontáció kiújulását is magában rejti aq kontinensen. Nevezetesen azt hogy ha Sziria tekintetében Oroszország, Ukrajna tekintetében az USA enged korábbi határozott álláspontjából.

Ha az USA -t és Oroszországot nézzük, akkor nem világos az a cél, hogy milyen hosszabbtávú víziót szolgál a pillanatnyi feszült helyzet. Ezért a valamiféle megegyezés sem látszik érdekeikkel ellentétesnek. Nem egészen ez a helyzet Obamával és Putyinnal, mint politikusokkal. Mindketten - más-más okokból - sikerre éhesek. Putyinnak a feltorlódó belső nehézségek közepette azt kell bizonyítania, hogy rendszere és ezen belül ő maga olyan nemzetközi sikereket, pozíciókat ígér, amelyek elhomályosítják a különféle egyéb ellentéteket.Obama meg azért küzd, hogy elnöksége hátralévő idejében ne legyen béna kacsa és az elnökválasztási küzdelem ne arról a versenyről szóljon,  hogy a jelöltek egymást múlják felül az ő szidalmazásában. Taktikailag tehát mindketten érdekeltek lennének valamiféle közös modus vivendiben, feltéve, hogy ezt mindketten sikerként tudják otthon kommunikálni.

Mi, nem tájékozott külső szemlélők nem tudhatjuk, hogy van-e ilyen taktikailag win - win megoldás és a felek megtalálják-e azt. Attól azonban joggal tarthatunk, hogy a tárgyaló felek egyikének sincs koherens koncepciója, amely az élhető és fenntartható világ irányába mutat. Ezért egy rövid távú enyhülés után is joggal tarthatunk újabb és újabb konfliktusok kiéleződésétől.

1 megjegyzés:

  1. Elég lagymatagon történt meg az alibi.Még az egyet nem értés régi szovjet kódja is elhangzott: őszinte.

    VálaszTörlés