2015. február 1., vasárnap

Merkel érkezik

A Merkel látogatás hírét mindkét magyar politikai oldalon felfokozott várakozás kísérte. Az Orbánnal szemben álló politikusok, politizáló civilek és az eseményeket csak ilyen szemüvegen figyelők a kiéleződött USA - magyar kapcsolat szituációjában úgy gondolták, hogy Merkel csak azért vállalhat egy budapesti utat, hogy megrendszebályozza Orbánt. A rendszer vezető emberei - nyilván tényleges információk birtokában - tudták, hogy még a látogatást megelőzően milyen engedményeket kell tenniök és ezért egy konfliktusmentes látogatást vártak, amelyet felmutatva muníciót reméltek egy belpolitikai offenzivához.

Az eredeti várakozások menet közben mindkét oldalon lehűltek. Az USA- magyar kapcsolatok (legalább átmenetileg) deeszkalálódtak, ezért reálisan nem maradhatott esély Merkel "ítéletvégrehajtói" missziójára. A kormány oldaláról viszont Putyin látogatásának bejelentése foszlatta szét a sikeres belpolitikai offenzíva reményét. Nem lesz ugyanis "Merkel után" helyzet, mert az egyben "Putyin előtt" helyzet is. Nem lehet továbbá a két látogatást propaganda szempontból beázásbiztos közös ernyő alá vonni. A kormány agitprop gurui megpróbálhatnak Orbánból valamiféle mai Bethlen Gábort fabrikálni, aki nagy ravaszul manőverezik a mai Habsburgok és a mai törökök között, de ez eleve nem tömegfogyasztásra alkalmas termék.

Az így kialakult helyzet magának Merkel kancellárnak vált nehézzé. Hogy mit ér el a zárt ajtók mögötti tárgyaláson, azt az egész világ tesztelheti azon, hogy utána Orbán mit fog tenni az EU-ban és mit a Putyin - politikájában. A teszt eredményét taglalni fogja a nemzetközi sajtó - mégpedig ha annak eredménye nem egyértelmű, akkor hosszan és sokféle beállításában, ami nem biztos, hogy használni fog politikai pozíciójának. De ugyanígy garantáltan visszhangot fog kelteni az is, amit a látogatás során a nyilvánosság számára mond. Mindazok, akik kevesellnek benne valamit, ennek minden bizonnyal hangot is fognak adni, akárcsak azok, akik esetleg egyes megfogalmazásaival sértve érzik magukat. S ebben a tekintetben már nem csak a nemzetközi, hanem a német visszhanggal is kalkulálnia kell a kancellárasszonynak, aki ráadásul nagykoalíciós kormányt vezet.

Mindezek után nagy politikai bravúr lenne, ha Merkel rövid budapesti látogatásából sikert tudna kovácsolni magának.

1 megjegyzés:

  1. Még tart Merkel budapesti látogatása, de máris nyilvánvaló, hogy a kancellárnak az rá leselkedő veszélyek közül Scyllat elhárította. A nyilvánosság számára vitathatatlanná tette saját politikai hitvallását és indirekt, vagy direkt formában véleményét Orbán koncepciójáról és politikájáról. Ehhez képest pillatnyilag aligha lesz súlya a látogatás tényét kifogásoló bírálatoknak. A Karybdis veszélye azonban Putyin látogatásának befejeződéséig nyitva marad: miszerint a látogatás nem csökkentette az EU-t fenyegető veszélyeket a putyinizmus középeurópai térnyerését illetően, ezért felesleges, vagy egyenesen problematikus volt.

    VálaszTörlés