2014. október 14., kedd

Most akkor sok, vagy kevés Budapesten a 36% ?

Ha azt nézzük, hogy Tarlóst kényelmesen újraválasztották és az ellenzék összességében rosszabbul szerepelt, mint a tavaszi választásokon, akkor vitathatatlanul kevés.
Ha viszont azt nézzük, hogy a NER milyen elsöprő pozícióban van az országban és mi mindent bevetett a budapesti önkormányzati választások befolyásolása érdekében, akkor mindjárt más a helyzet. De ehhez még azt is hozzá kell venni, hogy a NER deklarált ellenségei mi mindent megtettek azért, hogy Bokros mennél kevesebb szavazatot kapjon. Próbáljuk ez utóbbit számba venni.
Kezdjük a tavaszi ellenzéki összefogás résztvevőivel. Az a kiábrándító huzavona, ami először végül Falus kiválasztásához, majd a finisben (vitatott hátterű: Szigetvári? Gyurcsány?) visszaléptetéséhez vezetett önmagában alaposan megsorozta a potenciális ellenzéki szavazók gyomorszáját. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Fodor önálló indulással leszakította a liberális elnevezésre mozduló kis tábort, hogy az MSZP elnöke már Falustól is látványosan elhatárolta magát, hogy a DK elnöke a kampány időszak kellős közepén a 2018-as kampány problematikáját tűzi figyelemfelkeltően napirendre, akkor még nem is tartunk Bokrosnál, mint közös jelöltnél. Meg akkor sem, amikor a Falust jelölő Együtt nem adott mellé azonnal profi kampánycsapatot. Bokros mögül azután mögül deklaratíve kivonult az MSZP országos elnöksége (mondván: nem baloldali) és a PM elnöksége (mondván. a régi gárda lejáratódott szimboluma),- akkor joggal találjuk a rá leadott szavazatokat nagyon soknak.
De ezzel még nincs vége a felsorolásnak. Túl azon, hogy Bokros közszereplése kezdete óta megosztó személyiség és bejáratott mumus, nem felejtkezhetünk meg a Finnyesz ellenagitációjáról sem. Így nevezhetjük gyüjtőnéven mindazokat az Orbán - ellenes értelmiségi csoportokat és egyéneket, akik vagy globálisan antikapitalisták, vagy csak egyszerűen "balról" elitellenesek, vagy akik a bojkottot propagálták, akik a választás kilátástalanságát hangoztatták, akik a Bokrost, vagy  támogatói közül személyek kipécézését tartották éppen időszerűnek - de a felsorolást folytatni lehet. Aki a Finnyeszre hallgatott, az zömmel el se ment szavazni, de ha mégis, akkor se Bokrosra voksolt.
Akkor ezek után sok, vagy kevés? És mit mondhatunk a NER fővárosi támogatottságáról?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése