2014. augusztus 3., vasárnap

Fordulat Magyarország külpolitikai helyzetében?

Nem lehet véletlen, hogy a három nagy USA lap (NYT, WP, WSJ ) lényegében uniszono az EU-n kéri számon Orbán Tusnádfürdői kijelentéseit. Minthogy Orbán csak provokatív nyíltsággal foglalta össze azt, amit eddig is mondott és mindenki tudott, valami mégis meg kellett változzon, ha most ilyen a hatása.

Nem kell elrugaszkodni a tényektől ahhoz, hogy a különbség okát a megváltozott körülményekben keressük. Elsőként arra gondolhatunk, hogy a magyar politika veszélyességének megítélése alakult át az USA nézőpontjából. E mögött pedig minden bizonnyal az Ororszország - kérdés fejleményei állnak. S ezért irányulhat a figyelmeztetés éle az EU (és ezen belül minden bizonnyal Németország) felé.

Nehéz túlbecsülni ennek a nyilvános megszólalás- sorozatnak a jelentőségét.

1 megjegyzés:

  1. Már megjelentek vélemények a magyar médiában, hogy a magyar rendszer politikai elfajulásáért a szankciók nyíltak lesznek, vagy valamilyen konkrét ürügyhöz fognak-e kötődni és hogy demonstratívan nagyléptékűek lesznek-e, vagy önmagukban kicsik, de szisztematikusak. A magam részéről nem gondolom, hogy erre nézve kész lenne a forgatókönyv az USA-ban, amit csak végre kell hajtani. Más fejlemények, lépések játszhatnak majd bele alighanem a mikorba és a hogyanba.

    VálaszTörlés