2014. február 24., hétfő

Fb. bejegyzés arról, hogy a Fidesz kottája-e, ha a kampányban 2006 őszéről folyik a vita?


A Fidesz kottája-e, ha a kampányban 2006 őszéről folyik a vita?

Az automatikus válasz az, hogy igen. Nyilvánvalóan a hatalom stábja dobta ezt most be a választási kampányba. De biztos-e, hogy jól kalkuláltak?
2006. okt. 23-án az orbáni stratégia egyértelmű vereséget szenvedett. Nem sikerült a kormánybuktatás, nem sikerült a nemzetközi notabilitásokat a kormánnyal szembeállítani és a lakosság túlnyomó többségének elege volt a többhetes randalírozásból. Menekülési útnak Orbán egy akkor ködös jóléti népszavazás kilátásba helyezését választotta. A kormányzat nem folytatta a megvertnek látszó ellenfél "üldözését". Megbékélést remélt és ezért elmulasztotta feltárni és közismertté tenni, hogy mi is történt valójában az elmúlt hetekben.
Az ellenzék hamar rendezte sorait és két súlypontot választott magának. Az egyik a megszorítások elleni demagóg agitáció volt, amely "Öszödöt" kötötte össze a konkrét - pitinek nevezhető - népszavazási kérdésekkel. A másik a 2006 ősze fideszes narratívájának összeszerkesztése, amelyben különféle forrásból és indítékból származó részelemeket egy népellenes "szemkilövetős" ítéletté amalgámozta. Az akkori kormányoldalnak egyikre se volt sikereres válasza. Így e kettő lett Orbán új eredetmondája, amely a számukra győztes népszavazáshoz és fölényes választási győzelmekhez vezetett.
Ez az eredetmonda mindmáig a Fidesz politikai kiindulópontja. Igaz, a négy év csak önmaguk által sikeresnek minősített kormányzása felülírhatta volna a nyolc évvel ezelőtti történetet, de ehhez azt ellenzéki oldalról közfogyasztásra alkalmas koherens narratívává kellett volna a kudarcos kormányzást alakítani. Ez nem történt meg: maradt az esetenkénti jogos tajtékzás, amely csak egy választási győzelemhez korántsem elegendő körben talált visszhangra.
Kérdés, hogy a monopolhelyzetet élvező eredetmondával szembenálló 2006 őszi narratíva nélkül valamikor is remélhető-e a közhangulat mélyrétegeinek lényeges átrendeződése? Attól tartok, hogy nem. Debreczeni József könyve tartalmazza ugyan ennek a másik narratívának szinte az összes elemét, de a dolog természeténél fogva ez csak szűk körhöz tud eljutni. Olyanokhoz, akik eleve hasonlóan gondolkoznak, csak nem rakták így össze a mozaikkockákat. Ezért gondolom tehát, hogy ha Orbán kampánytémává tette 2006 őszét, akkor a kesztyű felvevése és a jó érvelés minden eddiginél szélesebb kör számára ismertté teheti, hogy a beégetett narratívával szemben egyáltalán létezik egy komplett másik narratíva, amely a spontán népi felháborodás helyett a módszeresen felépített és mozgatott orbáni hatalomátvételi kísérletként írja le az eseményeket.
Hogy ennek az alternatív narratívának az ismertté válása játszik-e majd valamilyen szerepet a mostani választásokon, azt nem lehet tudni. Elképzelhető az is, hogy az emlékezetpolitikai küzdelem valamikor később jut majd szerephez. De ezek lehetősége mindenképpen azt jelenti, hogy a téma felmelegítése a Fidesz kottájából történik ugyan, de hogy a zene milyen közvetlen és távolabbi hatást gyakorol, az legalábbis kétséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése