2013. július 6., szombat

Fb. bejegyzésem a két politikai oldalról az Európa - kérdésben

Melyik politikai oldal tudathasadásos nálunk?

Az a sztereotípia uralkodik, hogy a jobboldal egységes annak ellenére, hogy immár két pártja van, a szemben álló oldal (ne nevezzük balnak) viszont szétszabdalt, viszálykodó. Valóban ez a felületes látszat. Az alapvető kérdésben, az Európa kérdésben azonban az ellenzékiek teljesen egységesek, viszont a jobboldal tudathasadásos.

A jobboldal politikai gravitációs központja a háborús vereségtudat és ennek terjesztése. Önmagában a háborús vereség tény, abból következett a visszacsatolt területek ismételt elvesztése és a sokévtizedes szovjet megszállás. De mi az ellentettje? Hitler világháborús győzelme? Ezt így a jobboldalon is kevesen vállalják. Mert ez azonnali és kibékíthetetlen konfrontációt jelent Európa összes államával. Ha nem vállalják, hogy az ország érdeke Hitler győzelme lett volna, akkor mindenféle történelmi délibábot kell előhozni, "mi lett volna, ha.." - amely Európában nem komolyan vehető. Ha a jobboldal kormányképes és EU tag akar maradni, akkor de facto zárójelbe kell tennie szalonképtelen identitását, de amennyi mégis kilátszik belőle, az folyamatos szembenállást, sunyi hazudozást eredményez.

Ezzel szemben az ellenzék identitását nem a történelemre építi. Az alapvető világhatalmi és európai statusquot problémamentesen elfogadja és teszi (tenné) identitása alapjává. Fő törekvése a felzárkózás a sikeres európai gazdasághoz és politikához, az európai válságjelenségeket pedig a többi taggal együtt szeretné meghaladni. Ebben a fő kérdésben való tényleges egyetértést az ellenzék akkor tudná politikailag is hasznosítani, ha deklaratíve ezt állítaná az Orbán - rendszer elleni harcának középpontjába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése