2013. június 3., hétfő

Fb.-s felvetésem arról, hogy talán a két személyre felépített politizálás teremt annyi politikailag passzívat, bizonytalant?

A kétszemélyes párviadal teremtett ilyen tömeges elfordulást a politikától?

Orbán személyközpontú politizálásával szemben a 2000-es évek közepén nagy találmánynak tűnt Gyurcsány, mint ellenpólus. Ne firtassuk, hogy mit hogyan csinált Gyurcsány miniszterelnökként, mert tény, hogy a Fidesz végigkomponált karaktergyilkosságot hajtott végre vele szemben tényleges tetteitől függetlenül. De nem csak ez volt na fideszes propaganda alapja. Mellette az is, hogy a magyar politikában egyetlen választás van: Orbán vagy Gyurcsány. Még ma is igyekeznek ezt fenntartani, legfeljebb Gyurcsány mellé léptetik Bajnait vagy Mesterházyt. Aki nem akar a két személy között választani, azt a Fidesz kiszorította a politikai térből. És ezt a kiszorítást sokan el is fogadták - fordított előjellel. Nekik meg a választható magyar politika nem kell

1 megjegyzés:

  1. A felvetés természetesen nem azt jelenti, hogy a jelenlegi és a várható választási rendszer ne szükségképpen a hivatalban lévő miniszterelnök és legerősebb kihívójának párharca lenne. Hanem arról, hogy ha ezt az alaphelyzetet a majdani kihívó adottnak veszi és a szokásos (ellenfelével szembeni negatív és önmagát vonzóvá tenni akaró) kampányt folytatja, súlyosan melléfoghat. A duellumot nem kedvelő választók mozgósítására és megnyerésére új, kreatív kampányelemekre is szüksége lenne.

    VálaszTörlés