2013. április 5., péntek

2014 hamis bűvöletében

A megszokott rend szerint az országgyűlési választásokra 2014 tavaszán kerülne sor. Ennek jegyében látszott tevékenykedni mind a kormányerő, mind a nyögvenyelősen formálódó ellenzék. A hatalom regisztrációs ötletével jelzett egy bizonyos menetrendet, ami időigényével erre az elképzelt dátumra mutatott. A regisztráció ötletének ejtése ugyan szabadabbá tette volna a kormányon lévőket az időponttal való játékban, viszont egy másik menetrendhez is alkalmazkodni látszottak. Óriási erőfeszítéseket tettek azért, hogy az ország idén tavasszal kikerüljön az EU túlzott deficit - eljárása alól és így nyíljon meg számukra az út a szavazatvásárló intézkedések előtt. Ez a remény most látszik dugába dőlni. Nem tudni, hogy ez hogy fog kihatni arra, hogy mikorra tervezik a választások kiírását.  Az azonban tény, hogy a rezsicsökkentés- akció máris a szavazatvásárlási kampány elindulását jelenti. Orbán és kamarillája mérlegelésén múlik, hogy továbbra is az eredetileg elképzelt időpontra terveznek sok konvergens lépést a választási sikerük érdekében, vagy úgy látják, hogy jobban járnak az időpont előre hozásával akkor is, ha néhány tervezett lépésükre így sort se kerítenek.

Az ellenzéki alakulatok mindeddig 2014 tavaszától számolták vissza a megteendő lépések időpontját és semmi jele annak, hogy valami B- tervvel is rendelkeznének, vagy akár elgondolkodnának azon, hogy a megteendő lépések közül valóban azok-e az igazán fontosak, amiket korábban annak gondoltak. Így láthatólag nem zavarja őket biztosnak látszó szavazóik fokozódó, már-már ingerült türelmetlensége csakúgy, mint az sem, hogy immár nem a regisztrációra, hanem a választásokra kell esetleg hónapokon belül nagy, nehezen mozdítható tömegeket eredményesen mozgósítani. Mint ahogy változatlanul nem tulajdonítanak jelentőséget annak sem, hogy az ellenzéket alighanem új, vonzó arcok felépítésével inkább lehetne sikeresen lendületbe hozni, mint az ismert arcokkal a régi szerepükben.  Pártjaik üzenetei is a régi síneken haladnak, a kormány propaganda - offenzíváira pedig késve és zűrzavaros módon reagálnak. Saját, konzekvensen felépített kommunikációs stratégiájuk láthatólag nincs. A sok üzenet - amit mégis küldenek - önmagában nem erősíti, hanem kioltja egymást. Így ezt minden, csak nem a "remény" előhírnöke sem tartalmi, sem dramaturgiai szempontból.

Az elhúzódó télben a kezdeményezés egyértelműen a kormányoldal kezében van. Ők a maguk módján felkészültek még az esetleges rossz gazdasági és Uniós hírek kommunikációs fogadására is. Az ellenzék pártjainak viszont ahhoz sok okból le kellene vedleni régi, önmagába záródó bőrüket, ha tavasszal közösen, új lendülettel át akarnák venni a politikai kezdeményezést és figyelmüket a belső iszapbirkózásról végre a potenciális választóik felé fordítani. Kiindulópontként ki kéne szabadulniuk 2014 hamis bűvöletéből, megértve, hogy "idő van!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése