2013. március 29., péntek

Nevesincs válság

2008 óta a világ válságban van. Először megpróbálták pénzügyi válságnak nevezni. Azután egyre újabb földrajzi és gazdasági területeken bukkant fel. Olyan, mint a százfejű sárkány. Az étvágya nem fékezhetetlen. Hol itt vetnek neki koncot, hol ott, hol itt süllyeszt el gyomrában kis embertömegeket, hol ott. Így aztán együtt élünk vele. Vannak kísérletek egyik vagy másik fejének levágására, de sárkányölésnek senki nem veselkedik neki. Él a remény, hogy ahogy jött, egyszercsak el is megy.

Hol vannak már azok a "pesszimisták", akik azt jövendőlték, hogy a válság nem V, hanem W alakú lesz? Hiszen abban a szakemberek körében közös volt a vélemény, hogy a válságot belátható időn belül fellendülés követi és minden jóra fordul. Ma is világszerte nagyítóval követik a növekedéssel, a foglalkoztatottsággal, a lakásépítéssel, a külkereskedelemmel, a pénzforgalommal kapcsolatos havi és negyedéves megjelenő adatokat és azokból vonnak le derűlátó vagy aggályoskodó következtetéseket. De mindenki várja a jó konjunktúrát, mint a Messiást.

Magyarország ebben is kivétel. A kormány bizonyosságként hirdeti a gyors és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő növekedés megindulását. Legfeljebb az időpont csúszkál egy kicsit... Még egy magyar sajátosság: nem egyszerűen majdani növekedésről van szó, hanem harcról, háborúról. Ellenségek akadályozzák a magyar csodát - hol ezek, hol azok. Azokat kell legyőzni, és akkor semmi se tartóztathatja fel a magyar tigrist. Ez igazi hungarikum.

A nevesincs válság egyes részterületeit nagyonis megnevezik. Ezek közül bennünket legközelebbről az euro- válság érint. Annak helyes kezelésére - akárcsak a bankrendszer korrekciójára - hivatásosok és önjelöltek bőséggel kínálják a megoldásaikat. A tényleges válságok leküzdésére a gyakorlati lépések azonban általában késve érkeznek, részlegesek és ellenmondásosak, de annyiban sikeresek, hogy a védőgátak állnak. A szivárgások, a buzgárok ellenére. A defenzív lépések meghiúsítására mindeddig senki sem vállalkozott a komoly pozícióban lévők közül.

Mondhatnánk, ez is valami. Egy nagy, pusztító válsághoz képest mindenképpen. A probléma az, hogy a választópolgárok - főleg Európában - egyre  kevésbé tudnak mit kezdeni a nevesincs válsággal. Az a sugallat, hogy egyszercsak vége lesz a válságnak és jön a fellendülés, kedves a füleiknek. De a türelmük fogy és ha újabb és újabb anyagi sérelmek érik őket, akkor egyenesen a végét is járja. Ezért egyre nő a különféle vajákosok vonzereje, akik a maguk személyében hirdetik a Messiást, az összes probléma megoldóját - ráadásul egycsapásra. Fékentartásuk egyre nehezebb, s ráadásul a demokrácia elvét tartják pajzsként maguk előtt, amitől a nyílt párbeszédet régóta elhanyagoló eliteknek is egyre rosszabb a lelkiismerete.

A jövőt illető átfogó, vonzó, megalapozott vízió - legyen az globális, vagy vonatkozzék egy nagyrégióra - sehol sem mutatkozik.

4 megjegyzés:

  1. Mi van akkor, hogy ha a várvavárt fellendülés egyre csak késik? Egyre többen fogják kimondani, hogy a világrend válságáról van szó. Ez azonban nem jelenti azonnal a világrendhez tartozó koordináció felbomlását is. De az erózióját igen. Ha az elitek észnél lesznek, akkor ilyen-olyan részleges megállapodásokkal és azok betartásával/betarttatásával késleltetni tudják az erózió kiterjedését és mélyülését. Ha azonban a kooperáció helyett többen is megpróbálnak hasznot szerezni a többiek rovására, akkor az erózió felgyorsul és beállhat a "világrendetlenség", aminek során a ma megszokott koordinációk fellazulnak, felbomlanak.

    VálaszTörlés
  2. És miután nem vagy jós, tartózkodsz attól, hogy ennek időkeretet is adjál... :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  4. Vásárhelyi - Kondor Judit:

    Egyreszt szerintem fogalmunk sincs, h pontosan mi is tortenik. Mindenki beszel osszevissza, mindenki mindenfeleket feletetelez, kozben meg a valsag most mar evek ota szamos elore nem jelzett fordulatot vett. Masreszt annyi eleg vilagosnak tunik, hogy a valsagnak nem lesz egyhamar vege. Semmi oka nincs, hogy a global rebalancing lelassuljon vagy visszaforduljon. Elobb-utobb, persze, lesz majd valsag Kinaban is, de attol nekunk megint csak relative lesz jobb. Majdnem mindenki ugy tesz, mintha a korabbi allando gazdasagi novekedeshez valo visszateres realis cel lenne. En meg nem ertem, ez hogy tortenhetne meg. Ennek az elmaradasa parositva a fogyo nepesseggel semmi vidamat nem vetit elore.

    Ma amugy epp ezt neztem: http://www.youtube.com/watch?v=UeCqzwNnqyk Legalabb Europarol a szokasosnal kevesbe veszjoslo...

    VálaszTörlés