2013. március 8., péntek

Hunniában valami készül

Vörös jelek egyáltalán nem láthatóak a Hadak Útján, de a levegőben érződik, hogy valami számottevő változás van készülődőben. A kormányzat is a hatalommegragadás betetőzésére készül: az utolsó független bástya, az MNB birtokbavétele után kitűzte a végszavazást saját alaptörvénye számottevő kibővítéséről, amely részben az Alkotmánybírósággal, részben más hatalmi ágakkal, részben a lakosság különféle csoportjaival szemben billentené tovább a mérleget a központi hatalom javára.

A különféle hazai ellenzéki erőkön kívül ezzel kapcsolatban erőteljes rosszallásukat fejezték ki különféle külföldi hatalmi körök is, kimondva, hogy a magyar kormány mindazokon a területeken, amit korábban a hatalommegosztás eliminálásával, a demokratikus jogok korlátozásával és az európai értékektől való elfordulással kapcsolatban bíráltak, s a kormány bizonyos engedményekre is hajlandónak mutatkozott, most teljes egészében és teljes összefüggésrendszerben visszatér a korábban megbélyegzett irányhoz. Ezt visszhangozza a mértékadó külföldi sajtó is. Hangot kapott ezen felül a Magyarországgal szemben a súlyos szankciók igénye.

Feltűnő, hogy a legmagasabb politikai szinten is megszaporodtak, megszaporodnak a csúcsszintű találkozások, különösen, ami Németországot illeti. Legutóbbi blogbejegyzésemben a V4 kibővített varsói csúcstalálkozóját minősítettem titokzatosnak, minthogy az, ami belőle nyilvánosságra került, feltűnően súlytalan a rendkívüli és szokatlan találkozó tényéhez képest.

Egy ilyen helyzet kiváló táptalaja a különféle találgatásoknak, a jövőbeni kilátások latolgatásának. Ha ezektől távol akarjuk tartani magunkat, akkor az értelmezést illetően érdemes csupán egyetlen idézetet kiemelni, mégpedig kompetens személytől, a a magyar országgyűlés elnökétől. A gyerekszáj - jellegű szókimondásáról ismert Fidesz-politikus  mondta tegnap este egy népszerű jobboldali tévéműsorban :
– Igazándiból lehet, hogy van egy másik valóság is, amelyik sokkal inkább materiális, és valójában a materiális világban pozíciókat vesztő érdekkörök gondolják úgy, hogy fel kell használni az Alaptörvényt, meg az egyházi törvényt, a médiatörvényt, és mindent annak érdekében, hogy ezt a politikai kurzust 2014-ben legkésőbb – akár demokratikusan, akár bármilyen más eszközzel, ahogyan azt Charles Gati méltóztatott nekünk megüzenni – el lehessen takarítani. És ha igen, akkor visszazökken az élet a régi kerékvágásba, legalábbis Magyarországon. De szerintem nem tud soha az élet a régi kerékvágásba visszazökkenni – fejtette ki Kövér László a műsorban.

1 megjegyzés:

  1. Az alkotmánybővítést az országgyűlés a különféle külföldi óvások ellenére ma el fogja fogadni. Az ellenzéki pártok nem csak ezt, hanem a külföldi tiltakozások meddőségét is leszámitolták reakcióik során. Arról vannak meggyőződve, hogy az Unió és a nyugati szövetségesek szavai ismét csak szavak fognak maradni és legfeljebb újabb hosszadalmas kötelességszegési eljárásokba fognak torkollani. Ezek után a belső politikai erők számára váratlan tényező volna, ha a magyar köztársasági elnök németországi útjára sor kerülne és ott az eddig megszokottól eltérő eseményekre kerülne sor. Ugyanígy nem készül se a hatalom, se a magyar ellenzék arra, hogy a szankciók emlegetése ezúttal azok valóra váltásához vezetne.
    Ha a precedenseken alapuló szkepszis igazolódik, az tovább gyengíti az euroatlanti szövetség hazai tekintélyét, hiszen a verbális erély eszkalálódása mögött ismét csak nem mutatkozna erő. Ha viszont a szavakat ezúttal mégis tettek követnék, az mind a kormányzati oldalt, mind az ellenzéki erőket pozícióik újrafogalmazására késztetné, sőt kényszerítené.

    VálaszTörlés