2013. február 11., hétfő

Laikus megfontolások pápaválasztás előtt

A híradások arról szólnak, hogy meglepetést okozott magas egyházi körökben Benedek pápa lemondása. Fogadjuk el ezt igaznak, bár nem biztos, hogy nem volt egy szűkebb kör, amelyik be volt avatva a várható fejleményekbe.

Ratzinger tevékenységének értékelése alighanem hosszú időn át vitakérdés lesz különféle körökben - tájékozottakban és nem tájékozottakban egyaránt. A vélemények nyilván függenek attól, hogy ki milyennek látja a katolikus egyház helyzetét a világban és a számos létező probléma közül melyeket emeli ki. De nyilván az utód személyének ismerete is bele fog játszani az értékelő vita alakulásába. Mint ahogy az is lényeges szempont lesz a vitában, hogy a legtöbbek által konzervatívnak ítélt pápa magával a lemondással egy hosszú egyházi gyakorlattal ment szembe, ami által az újító, a korszellemhez alkalmazkodó utolsó markáns vonás átrajzolhatja a portréját.

Spekulatív úton több model is felvázolható, amely lényegesen átalakíthatná a jelenlegi katolikus egyházat ilyen, vagy olyan irányban. De ezek a spekulációk azonnal érvényüket vesztik, mihelyt ismeretessé válik az új pápa személye, megtartja "székfoglalóját", kinevezi jelöltjeit a különféle posztokra és kiderül, hogy első lépéseit az egyházon belül az illendőn túl is erős konszenzus ővezi, vagy életjelt adnak elégedetlen irányzatok. A laikus csak annyit konstatálhat, hogy a pápaválasztás során bevezetett kétharmados szabály alighanem kompromisszumos jelöltet fog trónra emelni. Hogy aztán az előzetes kompromisszum a működés során mit fog eredményezni, az úgyse számítható ki előre - még a konkláve tagjai számára se.

Ha a fontolgató laikus történetesen európai, akkor nyilvánvalóan az egyház élén bekövetkező változás Európára gyakorolt hatása különösképpen érdekli. Annyi megkockáztatható, hogy még ha európai bíborost is választanának ismét pápává (ami a találgatások szerint távolról sem valószínű), aligha fogja gondolkodását olyan mértékig meghatározni az európai 20. század világa, mint VI. Pálét, II. János Pálét és XVI. Benedekét.



1 megjegyzés:

  1. "But while Benedict's goals have been consistent, his achievements have been disappointing: Far from beginning a reconversion of Europe, Benedict’s papacy has actually witnessed an acceleration of European defections from the Church. Indeed, the Church’s position in Europe today is far worse than when he took office."
    Innen: http://www.newrepublic.com/article/112404/why-pope-benedict-failed-evangelize-europe#

    VálaszTörlés