2013. január 1., kedd

Ne ott keress, ahol nincs

Akik az Orbán utáni Magyarországról gondolkodnak, valamilyen formában beleütköznek a balliberálisok és a jobboldaliak megegyezésének szükségességébe. Vagy azt mérlegelik, hogy jobboldaliaknak "át kell szavazni" ahhoz, hogy lehetségessé váljon egy meghatározó erejű választási győzelem. Vagy a nemzeti minimum nélkülözhetetlenségét hangsúlyozzák annak érdekében, hogy a politikai váltógazdaság ne örökösen a nulláról indulást jelentse.Megint mások alkotmányjogi vagy politikai megközelítésből féltenek egy reménybeli új kormányt a gátlástalan jobboldali destrukciótól.

Ezek a gondolatmenetek a "kell"-ből indulva ezt a "kellene" irányában felpuhítják, de még így is szkeptikusak a megvalósíthatóságot illetően.. És joggal. Sem az ideológia, sem a történelmi szimbolumok, sem a közelmúlt értékelése szempontjából nem mutatkoznak a minimális konszenzus irányába vivő témák és/vagy készség a másik oldal gesztusainak elfogadására. Ha viszont a szkepszis oda vezet, hogy nem is próbálkoznak tovább, akkor belenyugszanak a borús jövőbe..

Az egyetlen bíztató jel ma számos igen eltérő politikai szimpátiájú közgazdász szinte teljes egyetértése az unortodox woodoo gazdaságpolitika elutasításában és számos elemében rokon elképzeléseik a követendő új, a válságból kivezető gazdaságpolitikáról. Nyilván ezen a területen is akadnak rejtett aknák, amelyek akkor válnának láthatóvá (vagy robbannának fel), ha ténylegesen elkezdenének együtt dolgozni egy projekten az ígéretes jövőről. Mégis, a kiegyezés egyetlen reménye ma Magyarországon az, ha politikai felhatalmazás nélkül egy ilyen munka megindul. Ahhoz még nincsenek a nyakunkon a választások, hogy ez a munka ne kezdődhetne el.

Egy ilyen együtt munkálkodás során kikerülhetetlen, hogy a témák egyre bővüljenek: egyes technikainak látszó problémák messzenyúló tematikák napirendre tűzését követelnék meg. Ha a megegyezési szándék töretlen, akkor egyre több szakpolitikában körvonalazódnának a reális alternatívák, amelyek politikai választ igényelnek és egyben azt is megmutatják, hogy van-e lehetőség kompromisszumos megoldásra.

Az elmondottak szándékosan leegyszerűsítóek, naivak és optimisták. De ennek oka az, hogy a megoldhatatlannak látszó problémára alighanem abból a fontos irányból kellene keresni a megoldás útját, ahol - vagyis a mértékadó közgazdász szakma többségénél - láthatólag már ma is van keresnivaló.Ha más lát ettől eltérő reális lehetőséget - jó lenne olvasni azt.

3 megjegyzés:

  1. "Ezek a gondolatmenetek a "kell"-ből indulva ezt a "kellene" irányában felpuhítják" - mondod kritikai éllel. Csak boldog újévi szemtelenséggel idézek ugyanebből az írásodból: "követelnék - körvonalazódnának - kellene keresni - jó lenne olvasni" - Hm. Minden jót kívánnék! FT

    VálaszTörlés
  2. Igazad lenne, ha az összes megszólaló eleve csak a tribünről nézhetné azt, amit mások a gyepen művelnek (vagy nem művelnek). De ha maga is mezt ölthet?

    VálaszTörlés
  3. Lotz Károly megjegyzése:

    Bálint, itt rövidítve annyit jegyeztem meg, hogy csatlakozva az enyhe-Tamás által cikizett-"optmizmusodhoz", én is a (köz)gazdaság területén látom a közeledés lehetőségét. Erre utalva megemlítettem a legutóbbi Republikon Intézet-i gazd. konferencián
    Chikán Attila (Orbán valamikori tanító mestere és első gazd. minisztere) előadását, melyben elemezte versenyképességünknek az utóbbi két évben bekövetkezett drámai csökkenését, ennek okait és következményeit (melyeket OECD infókkal még szomorúbbá tettem). Mellette ma már komoly jobboldali csoport áll, mely ismereteim szerint lassan bővül. (Nemrég egy jelenlegi FIDESZ OGY képviselő -gazdasági, volt banki-ismerősömmel folytatott beszélgetésem is megerősített ebben). Egyszóval van remény, hogy feltételes módban tett fogalmazásod előbb-utóbb kijelentő móddá érlelődhet...Üdv. K.

    VálaszTörlés