2013. január 19., szombat

Magyarország kilépett a liberális konszenzusból

Ezt, mint közismert tényt Schöpflin György, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője mondta a Klubrádiónak adott interjujában 2013. jan. 18.-án. Azt fejtegette, hogy a demokrácia - fogalom folyamatos változásban van, így nem azonosítható azzal a liberális konszenzussal, amit az ennek alapján álló hatalmak rákényszerítettek a jobboldali és a kommunista diktatúrák után az európai integráció felé orientálódó országokra.Megállapítja, hogy a Nyugat-európai országok politikai életében általában ez a konszenzus ma is életben van.Ezért kelnek ki különböző pártcsaládokhoz tartozó EU biztosok egyes magyar jelenségekkel szemben - szerinte helytelenül. Önmagát konzervatív liberálisnak minősíti, és azt mondja hogy abban a frakcióban, ahol ő az EU parlamentben ül, egyaránt vannak olyanok, akik változatlanul fenntartják a liberális konszenzust és vannak olyanok, akik kiléptek belőle.

Ha Magyarországon normális viszonyok lennének, ebből az interjúból hatalmas politikai- és médiabotrány kerekedett volna, ami aligha állt volna meg a határainknál. Ma nem lesz, mert ezt vádként már sokszor és sokan leírták az Orbán - féle hatalommal szemben, így a "beismerésben" semmilyen újdonságot nem találnak. Azt sem fogja senki feszegetni se itthon, se külföldön, hogy akkor miféle eszmei- és értékközösséget képvisel az Európai Unió, amelyre gyakran történik hivatkozás.

Így itt sem megyek túl az interjú legfontosabb elemei ismertetésén, mert értelmetlen dolog tejfoggal kőbe harapni.

2 megjegyzés:

  1. http://kapitalizmus.hvg.hu/2013/01/18/bayer-ugy-nyilt-levelunk-az-europai-neppart-politikusainak/

    VálaszTörlés
  2. Nem vagyok szakember politikaelméleti kérdésekben, ezért a problémát nem ebbe az irányba szeretném terelni.De számomra evidensnek tűnik, hogy ha egy Uniós tagállam szabad döntése, hogy "kilép-e" a LIBERÁLIS KONSZENZUSBÓL, akkor égetően hiányzik annak tisztázása, hogy mi is lenne az az ÉRTÉKKÖZÖSSÉG, amely a gazdaság és a szervezet mellett az Unió elidegeníthetetlen összetartója. Mit jelent akkor az értékközösség a TAGFELVÉTELEK során számon kérhető követelményként, hogyan befolyásolja az Unió BEVÁNDORLÁSI és KISEBBSÉGI politikáját és mit kezdjenek egy sor eléjük kerülő kérdéssel az EURÓPAI BÍRÓSÁGOK, amelyekben csak egy kézzel fogható értékdefiníció alapján lehet egységesen ítélkezni.

    VálaszTörlés