2013. január 22., kedd

Egy közvéleménykutatás margójára

A professzionális közvéleménykutató intézetek havi rendszerességgel közreadják felmérésüket a polgárok politikai véleményeiről. Abból rutinszerűen a pártok támogatottságát szokta a média kiemelni, valamint azt, hogy hogyan alakult a pártot választani tudók, illetve a szavazni menni akarók aránya. főcímként meg mindenki azt emeli ki ezekből a számokból, amit jónak lát.

Ezzel szemben van az Ipsos most közzétett eredményei közt egy olyan megállapítás, ami alighanem fontosabb, mint a szokásosak: a választók 53 százaléka a következő választások után kormányváltást szeretne, 21 százalékuk viszont a Fideszt látná szívesen még négy évig. Ez pedig perdöntőnek látszik abban a tekintetben, hogy van-e kormányváltó hangulat, vagy nincs.

Ehhez képest alárendelt jelentőségű, hogy az elégedetlenek közül ma mennyi szavazna a mai parlamenti pártok valamelyikére. Egyrészt még alakulhatnak más pártok is, másrészt a sikeres kampányukkal a jelenlegi ellenzéki pártok is megszólíthatnak több elégedetlent. Természetesen közben a Fidesz is megpróbálhatja növelni a támogatottságát.

Sok minden történhet még a következő év során. De aki jól érti és komolyan veszi a jelenlegi helyzetről számot adó legfőbb adatot, az lépéselőnyhöz juthat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése