2012. november 7., szerda

Név, vagy nevek?

Több bejegyzésben is foglalkoztam azzal, hogy Bajnai bejelentkezése hogy változtatná, majd hogy hogy változtathatja meg a belpolitikai helyzetet is, meg az ellenzéken belüli viszonyokat is. Most már múltidőben beszélhetünk: megváltoztatta. De vajon mit jelent ez? Meg van Orbán versenytársa, aki majd a kihívója lesz? Sokan ma így látják. Ám nem ez az egyetlen lehetséges megközelítés.

Felfoghatjuk az ellenzék miniszterelnökjelöltségéért folyó versenyt egy 5000 méteres futóversenynek, amiben ismert versenyzők és sötét lovak igyekeznek a cél felé. Ebben az értelmezésben az történt, hogy a lassú első ezer méterek után, amelynek során a futók egymást figyelték és szabályos meg szabálytalan eszközökkel akadályozták, 3000 méternél Bajnai az élre állt. Ez mindenképpen jót tesz a várható időeredménynek és más taktikára készteti a többi futót. A mezőnyt vezető versenyzővel egy csapatból valókat is, meg a riválisokat is. Lehet, hogy az élre állt versenyzőben van annyi tartalék, hogy most már végig ő tud az élen maradni és elsőként szakítja át a célszalagot, de az is lehet, hogy fogy az ereje és mások leelőzik. Ehhez azonban a többi futó nem maradhat egy lassú, követő bolyban, ahol csak egymásra figyelnek, nehogy valaki még előzzön. Kellenek további megugrási kísérletek.

Elhagyva a futóverseny metaforát, Bajnai kiemelkedésével nem lenne szabad a versenyt lefutottnak tekinteni azok körében, akik egységes ellenzéki indulásban gondolkoznak. Már csak azért sem, mert Bajnai máris a ma hatalmon lévő erők lejárató kampányának középpontjába került. Az elkötelezett ellenzékiek ezen átlátnak és nem törődnek vele. Ám nem tudhatjuk, hogy a szinte korlátlan arzenállal rendelkező hatalomnak mikor lesz olyan húzása, ami meg tudja zavarni a potenciális ellenzéki szavazókat. s jó rajtja ellenére arra sincs garancia, hogy a jövőben Bajnainak ne lehessenek lépéshibái. Túl sérülékeny az ellenzéki kampány, ha egyetlen arcra van felépítve.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy nem csupán további jó kampány - arcokra van szükség. Ehhez a szerephez is markáns egyéni kvalitásokra van szükség és nem nélkülözhetők az ilyen személyiségek. De ezek nem szükségképpen alkalmasak egyben a miniszterelnök feladatkörére is. A jelenlegi magyar helyzetben ez utóbbira csak vezető poszton már kipróbált és a nemzetközi elit körében is ismert és elismert személy jöhet szóba, mert a kísérletezésre és egy hosszabb betanulási időre nincs lehetőség.

Kipróbált, kapcsolatokkal rendelkező, kormányfőként szóba jöhető politikusok találhatóak mind Bajnai csapatában, mind az MSZP-ben, amely nélkül ellenzéki győzelem nem képzelhető el, mind pedig a ma politikailag nem aktívak között. Meg kell őket mutatni és nekik is meg kell  mutatni magukat. A nélkül, hogy rivalizálnának Bajnaival, amíg ő bírja a tempót.

3 megjegyzés:

  1. Hát nehéz lesz ezt megmagyarázni, és nem csak Schiffernek. A NAGY PROBLÉMA AZ mszp.

    VálaszTörlés
  2. Valóban nagy probléma az MSZP - mindaddig, amíg rá nem döbbennek, hogy a Baja által elképzelt forgatókönyv nem működik és nem is fog. Bajnai színre lépésével az a hajó végleg elment.

    VálaszTörlés
  3. Arra a felvetésre, hogy Bajnai ma se egyedül, hanem egy "triumvirátus" tagjaként van prezentálva, a válasz az, hogy a másik kettőnek se kormányzati vagy önkormányzati vezetői tapasztalata nincs, se komoly nemzetközi kapcsolatrendszere, ismertsége. Így egyáltalán nem "csereszabatosak".

    VálaszTörlés