2012. november 15., csütörtök

A médiahatóság kése

Szemlélve a Médiahatóság szánalmas vergődését a bírósági ítéletek hálójában, adódna az a benyomás, hogy a késük csorba. Azért vállalják ezt a sem a hazai, sem a külföldi kritikusok előtt nem igazolható "jogi" zűrzavart, mert a gordiuszi csomót nem vághatják át. Közben pedig a Klubrádió szól!

Teljesen hamis ez a benyomás. Hiába lett nemzetközi ügy a Klubrádió sorsából, ha a kormány vállalja a politikai következményeket, bármikor elnémíthatja a kellemetlen kritikust. Miért nem teszi? Nem elég kellemetlen? Részben valóban nem elég kellemetlen. A Klubrádiónak van egy limitált hallgató - tábora, amely nem látszik lényegesen növekedni, a hangja pedig - bár konzekvensen ellenzéki - távol áll a radikalizmustól. Így létével lehet demonstrálni a sajtószabadságot, a hatalmat pedig önmagában nem veszélyezteti, mint azt egyes ellenzéki médiumok a kulcspillanatokban tették az előző ciklus alatt.

Ha viszont ez így van, akkor értelmetlennek látszik az ismétlődő hadakozás a bírósági ítéletekkel. Nem értelmetlen. Egyrészt a kormánytábor radikálisainak igényeit elégíti ki. Másrészt - és ez a lényeg - bármikor megszülethet belőle a tiltás is. Nem okozva különösebb meglepetést. Például egy krízis idején. Például egy választási kampány elején. Ha pedig éppen akkor nem szól a rádió, már nincs idő egy alternatív médium, mondjuk egy külföldről adó klón, vagy akár egy kalózrádió bejáratására.

1 megjegyzés:

  1. addig meg raadasul bizonyitek, hogy a jogallam intakt, hiaba az allam nyilvanvalo szandeka, a jog erosebb... Ugyes!

    VálaszTörlés