2012. október 10., szerda

Az állampolgár és a politikai boszorkánykonyha - titkok

Nem csak a diktatúrákban, a demokráciákban is működnek politikai boszorkánykonyhák. Működnek, mert a nemzetségi társadalom felbomlása óta a hatalom gyakorlásnak vannak technológiái, amiben a látható szereplők is részt vesznek, de bevonnak a nyilvánosság által nem ismert személyeket, akiknek munkájára így- vagy úgy szükségük van. Ezt nem kötik sem híveik, sem ellenfeleik- ellenségeik orrára. Azok vagy nem is kiváncsiak rá, vagy nagyonis, de azt nem nyilvános csatornákon keresztül próbálják megtudni.

A boszorkánykonyhák híreinek egy része - egyidejűleg, vagy utólag - kiszivárog, más része örökké titok marad. Kiszivárogtatják olyan szereplők, akik összeütközésbe kerültek a nyilvános szereplők domináns csoportjával, vagy beszervezi őket egy ellenérdekű erő kémnek, vagy csak egyszerűen kérkedni akarnak jólértesültségükkel. De a "titkok" nagy részére jobbára utólag derül fény akár dokumentumokból, akár írásos vagy szóbeli visszaemlékezésekből.A történetírók munkáiba ezek az információk bekerülhetnek, gyakran ezek adják a mű savát-borsát. Közismert példaként utalhatunk Suetonius évezredes "sikerkönyvére" a Caesarok életéről, aki ugyan császári levéltáros volt, de forrásul aligha szorítkozott az ott őrzött dokumentumokra.

Korunkban, a tömegdemokráciák, a tömegmédia, az internet, a raffinált kémkedési technikák és az utóbbi időben professzionalizálódott kiszivárogtatás - ipar körülményei között minden felgyorsult és meglehetősen kaotikussá vált. Ember legyen a talpán, lett légyen akár politikus , akár a politika környékén működő szakember, akár pedig érdeklődő állampolgár a föld bármely pontján, aki ebből az információ felhőből meg tudja különböztetni az igazat és a hamist, a számára fontosat és nem fontosat. És minderre rátelepül a bulvár, amely - sugalmazásra vagy öntevékenyen - eladható sztorit csinál az információk egyikéből - másikából.

Mit tehet mindezzel az állampolgár? Ha úgy érzi, hogy számára rendben mennek a dolgok, akkor figyelmen kívül hagyja mindezt, legfeljebb kis szinesként tesz el belőle ezt - azt beállítottsága és izlése szerint. Ha viszont elégedetlen, akkor az ilyen hírek iránt jobban érdeklődik, remélvén, hogy általuk eljut egy a maga számára hasznosnak látszó következtetéshez. De egy fokon túl a sok kiszivárogtatás, leleplezés már csak undort kelt benne az egész politika iránt. Itt tartunk most tömegméretekben Magyarországon.

Mi jön ezután? Vagy tömegessé válik az igény "tiszták" iránt, de ez nagyon könnyen vezet frusztrációhoz. Mert bizony a sikeres politizáláshoz politikai technológia szükséges, ami pénzt és professzionális tudást jelent. Márpedig ennek mentén elkerülhetetlenek a kiszivárogtatások, amelyek lerombolják a tisztasággal kapcsolatos illúziókat. Ez a tisztaságra vágyókat távol tarthatja az urnáktól. Vagy a választópolgár úgy tesz, mint a franciák, akik nagyon le akarták váltani Sarkozit és ezért nagyvonalúan eltekintettek a posszibilis ellenjelölttel kapcsolatos sokéves lejárató kiszivárogtatás és hiteltelenítés egészétől és a változásra szavaztak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése