2012. szeptember 30., vasárnap

Nyitott határ, mint politikai szelep

Számadatok nincsenek arról, hogy hány magyar megy évente tartósan külföldre. Városi legendák azonban annál inkább szólnak erről, amelyeket alátámasztanak időnkénti beszámolók egy-egy külföldi városban élő magyarokról, illetve osztálytalálkozókról, amelyeken kiderül, milyen sok hajdani osztálytárs él külföldön. A jelenség tehát bizonyosan létezik.

Külföldi munkavállalásra motiváció akad bőséggel. Itthon - különösena válság kezdete óta - nehéz munkát találni. Az itthoni bérek és munkakörülmények messze elmaradnak a fejlett országokban jellemző helyzethez képest. Fiatal ember számára eleve vonzó és tanulságos megismerkedni a külföldi viszonyokkal, kipróbálni magát ott. Ha itthon családi,vagy akár lakáshoz jutási nehézségei, vagy bármiféle konfliktusai vannak, megoldást jelenthet a külföld. Végül, de nem utolsó sorban, ha nem tetszenek a hazai közállapotok, reményteli módon lehet próbálkozni az ezektől megszabadulással más országban.

A feltehetően nagymértékű elvándorlás hatásait sokféle szempontból lehet elemezni, de szinte mindenütt  a negatívumok dominálnak az országra nézve. Maradjunk azonban egyetlen vetületnél, a politikainál. Közhely számba megy, hogy a fiatalok között feltűnő a politikától való távolságtartás, akikre meg ez nem jellemző, azoknál a szélsőjobb befolyása erős. Hogyan függhet ez össze a tényleges, illetve potenciális elvándorlással?

A serdülő korban életkorilag indokolt a politikai szocializáció intenzívebbé válása. Ennek oka - többek között - az, hogy ha egy felserdülő fiatal elkezd foglalkozni jövőjével, nagy valószínűséggel beleütközik politikai momentumokba is, amelyek befolyásolják, illetve befolyásolni fogják jövendő életét. Ez természetes dolog, ha jövőjét abban a környezetben képzeli el, amelyikben most van, nevezetesen hazájában. Ha azonban már korán ott lebeg előtte lehetőségként a külföld, akkor mindjárt lecsökken a motivációja arra, hogy mellre szívja mindazt, amit a politikából tapasztal. Átvesz felületes sztereotípiákat családjától, kortársaitól, illetve az általa kedvelt médiumoktól - és ez elég is neki. Nem egzisztenciális kérdés ez számára.

Az elmondottak lényegében politikafüggetlenek. Legtöbb elemük minden kormány idején érvényes. Az itthoni gazdasági, illetve politikai taszító hatás mértéke lehet periódusonként változó, de ezt adatok híján elemezni nem lehet. Azt azonban mindenképpen ki lehet mondani, hogy a fiatalokat a történelem során sokszor és sok helyen jellemző radikalizmus, tiltakozó potenciál a nálunk kialakult körülmények miatt nélkülözi az előfeltételeit. Különösen, ha megengedünk magunknak egy olyan hipotézist is, hogy a tehetségesebb,képzettebb, kreatívabb és aktívabb fiatalokra a külföld vonzása még sokkal erősebb, mint a többiekre. Ebből pedig a mindenkori kormány profitál: ha a korosztályos türelmetlenség, szembeszegülési hajlam nem alakul ki, akkor az nem is találkozhat ellenzéki politikai törekvésekkel.


 A nyitott határ szelep, amely létező vagy potenciális feszültségeket vezet le.Van ára, de az jobbára nem azonnal jelentkezik.

1 megjegyzés:

  1. A külföldre távozás felgyorsulása külön és azonnali hatású téma az orvosok esetében. Kiindulópontjában ez sem politikai probléma, lévén az orvostársadalom zöme köztudottan jobboldali beállítottságú. Őket a Fidesz dühödt kampánya a Gyurcsány kormány minden egészségügyi próbálkozásával szemben abban a direkt és indirekt illúzióba ringatta, hogy egy majdani Fidesz kormány sok pénzt fog fordítani az egészségügyre, ami fizetéseiket és munkafeltételeiket jelentősen meg fogja javítani. Ennek az ellenkezője következett be. Ugyanakkor az orvosokat több külföldi ország nem csak 8-10 szeres fizetéssel és jó munkakörülményekkel várja, hanem kifejezetten toborozza is őket. Az elvándorlás az utóbbi években olyan mértékűvé vált, amely veszélyezteti az egészségügy mindennapos működését. Ezzel párhuzamosan a fiatal orvosok követelésekkel és ultimátummal is felléptek. A kormány kénytelen volt engedményeket tenni (valamelyes béremelés bizonyos orvoscsoportoknak), működési normák fellazítása rendeletekkel és kísérlet a jövő medikusainak szerződéses röghözkötésére. Mindez lecsendesítette a téma vitatását a nyilvánosságban, de valójában semmit se oldott, oldhatott meg. Nyitott kérdés, hogy a vulkán mikor fog kitörni - feltehetőleg egy látszatra banális eset vagy intézkedés kapcsán.

    VálaszTörlés