2012. július 15., vasárnap

Tárgyalófelek

A november óta tartó pávatánc egy szakasza lezárult: Budapestre érkezik a tárgyalóküldöttség a magyar kormány által kért IMF - hitel ügyében. Miután a magyar parlament végül mégis csak egy a tárgyaló feleknek elfogadható törvénymódosítást fogadott el az MNB státusa ügyében, feltűnő lehet az időpont kitűzésének gyorsasága és a tárgyalás közeli időpontja. Míg eddig taktikájuk az előfeltételek támasztása volt, most a minimális követeléseik elfogadása után már látnák a medvét.

Az elmúlt hónapokban sok szó esett arról, hogy a magyar kormánynak tulajdonképpen három különböző tárgyaló féllel kell egyszerre leülnie, az utóbbi napokban csak az IMF-ről, annak lehetséges szempontjairól esik szó. Hogy milyen fajta hitelt hajlandó nyújtani, milyen makropályát tud elfogadni feltételként és ennek teljesítéséről milyen folyamatos felülvizsgálati feltételeket igényel. Így igaz, erről lesz szó. De a másik két külföldi tárgyaló fél sem biodíszletnek érkezik. Az EKB-t nyilván izgatja az, hogy a jelenlegi MNB-elnök mandátumának lejárta után milyen lépések várhatók kormányoldalról és ezek mennyiben érinthetik az IMF hitel feltételeit, valamint nyilván külön figyelmet fordítanak a magyar inflációs politika céljainak és eszközeinek vizsgálatára. Az EU szempontjai a leginkább sokrétűek. A hitel kapcsán evidens, hogy a kormány által bemutatott makropályát első sorban abból a szempontból vizsgálják, hogy a forint hogyan fog beilleszkedni abba a rendszerbe, amit az euroövezet megújulása kapcsán szánnak neki.De ezen túlmenően a tárgyaló delegáció fejében ott lesz az összes Magyarországgal kapcsolatos kérdés, ami az utóbbi évben az EU oldaláról felvetődött. Hogy ebből explicit formában mi kerül a tárgyalóasztalra, azt a tárgyalások menete fogja eldönteni. Ám amit az EU delegáció tapasztal és következtet, azt nem feltétlenül a tárgyalóasztalnál kell lereagálnia. Van arra rengeteg más terepe és eszköze.Végül a magyar delegációról azt lehet tudni, hogy alighanem kötött mandátummal érkezik, a delegációvezető főnökei nem lesznek Budapesten, ők a tárgyalófeleket nem fogadják és aligha bővítik menet közben a delegációvezető miniszter puvoárját.

Ezek a tárgyalóasztalnál de jure ülő felek.De naivitás lenne elfelejtkezni arról, hogy a nemzetközi média közelről figyeli árgus szemekkel a tárgyalás minden mozzanatát. Nem kisebb egy lépéssel hátrábbról a piac kitüntetett figyelme sem. A különféle tárgyaló felek nincsenek hermetikusan elzárva a médiától. A protokoll megsértése nélkül nyilatkozhatnak, beszélgethetnek, sejtethetnek.A piacok meg adott esetben reagálhatnak azokra az információkra és benyomásokra, amik eljutnak hozzájuk.

Mindez igen bonyolult erőteret jelent. Erre szinte lehetetlen előre kötött pávatánc - koreográfiával fölkészülni. Különösen ha csak egy báb-pávának kell lejtenie a reflektorok fényében.

1 megjegyzés:

  1. Mintha a magyar kommentárok azt várnák, hogy a külföldi tárgyaló felek továbbra is hagynak bolondot csinálni magukból. Én ezt nem hiszem. Feltételezem, hogy gondosan végiggondolták a tárgyalások lehetséges fejleményeit és kitűnően ismerik a valóságos magyar viszonyokat.

    VálaszTörlés