2012. április 23., hétfő

Hármasugrás

Mint a hír mondja, Orbán részt vesz az Európai Néppárt értekezletén és beszédet tart az European Policy Centre kutatóintézetben. Ezt következően találkozik José Manuel Barrosóval az Európai Bizottság és Herman Van Rompuyjel, az Európai Unió elnökével. Alighanem az első ezek közül a legfontosabb.
Nem tudhatja biztosan, mit hall majd párttársaitól. Meddig állnak még mellette - illetve milyen feltételeket szabnak. Ennek ismeretében kell döntenie, hogy mit mond előadásában. Barroso pedig holnap már úgy fogadja, hogy mindkét eseményről pontos tudomása lesz.
Tippelni nem tudunk. De holnap este már sokkal többet fogunk tudni Magyarország közvetlen jövőjéről, mint Orbán kormányra jutása óta bármikor.

5 megjegyzés:

  1. Ez nem a kiegyezés felé mutat...http://vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/orban-kozep-europa-fellendulesnek-nez-elebe-373703

    VálaszTörlés
  2. Pláne... http://www.portfolio.hu/gazdasag/orban_birosagon_kothetnek_ki_a_vitas_ugyek_kettos_merce_van_2.166230.html

    VálaszTörlés
  3. Világos: Orbán csak és kizárólag a túlzott deficit - eljárást veszi komolyan, mert ahhoz kötöttek szankciót. Így ezt adóemeléssel kiiktatja. Barroson a sor, hogy milyen kártyákat játszik ki holnap és milyen konzekvenciákat helyez kilátásba.

    VálaszTörlés
  4. Annyiban változott a helyzet, hogy Orbán szóbeli garanciát adott az MNB függetlensége tekintetében és ennek fejében megkezdődhetnek a hiteltárgyalások az IMF-fel. Ez két okból volt előfeltétel. Egyfelől maga az MNB önálló szereplője a hitelfeltételekről szóló tárgyalásoknak, tehát arra garancia kellett, hogy ott Orbán ne presszionálhassa Simort. Másfelől az IMF-hitelnek alternatívája lehetett volna az MNB devizatartalékainak lenyúlása. Erre most nincs mód, ami kikerülhetetlenné teszi Orbán számára a megállapodást. Két dolgot kell még figyelembe venni. Az egyik, hogy a tárgyalások megkezdése messze nem jelenti azok sikeres lezárását is. A másik, hogy a többi vitatott témában továbbra is futnak az elindított kötelességszegési eljárások. Ami meg a túlzott deficit - eljárást illeti, a most elküldött Széll K. 2.0 formailag deklarálja a kellő deficitcsökkentést. Hogy tartalmilag megállja-e a helyét, azt ráérnek júniusig vizsgálgatni, amiről az Ecofin hivatott majd dönteni.

    VálaszTörlés