2012. április 1., vasárnap

Az LMP népszavazási aláírásgyüjtésének margójára

A magyar tradícióban erős séma a "kuruc - labanc" ellentét - annak számos, a körülményekhez alkalmazott formájával, ellentétpárjával. Létezik a "két pogány közt egy hazáért" elv is, bár kisebb erővel és hatásfokkal. Az LMP ez utóbbival kísérletezik. Egy szűk bázis erősen ragaszkodik ehhez, a választópolgárok zöme azonban  értetlenül fogadja. Nem lát elegendő okot arra, hogy egy pótválasztáson a kormánypárti jelölttel miért ne egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt vegye fel a küzdelmet, ráadásul a győzelem reményében. Az LMP azonban mindíg a pártelvű akciókat részesítette előnyben.
Tavaly év végén a közhangulat megváltozni látszott. Alighanem a forint mélyrepülése következtében sokak hite megingott a Fidesz kormányzóképességét illetően. Ekkor az LMP különféle akciókkal erősíteni kezdte ellenzéki profilját. A többi ellenzéki erő vagy megpróbálta tőlük "ellopni a showt", vagy támogatta ugyan őket, de lagymatagon. Ennek a sorozatnak a láncszeme a népszavazási kezdeményezés is. Sok tanakodás, sok javasolt, de a szűrőn fennakadt kérdés után egy nem frappáns kérdéssorral indult meg az aláírásgyüjtés. Az LMP hangsúlyozni is kívánta, hogy ez a párt akciója, de szeretett volna mennél több segítséget is kapni más ellenzéki erőktől. Ezt lagymatag formában meg is kapta: a vezetők aláírták az ívet, de nem mozgósítottak mellette. Közben az LMP a csordogáló aláírások megserkentésére ügyetlenül próbált akciózni, de erre ,kormányoldalról kapott visszacsapást.
A siker elmaradásának azonban alighanem az a főoka, hogy közben a kormányellenes lendület alábbhagyott a választók körében, alighanem a forint részleges visszaerősödése miatt. Bizonytalanná váltak, hogy vajon az orbáni gazdaságpolitika valóban egyenes út-e a csődhöz, ahogy az korábban látszott.
Mindez nem járt a kormány támogatottságának érdemi erősödésével. Feltehetőleg csak bizonyos számú jobbikos tért vissza a szabadságharcos Orbánhoz.A demokratikus ellenzéki véleménnyilvánítók összességükben ma is többen vannak, mint a fidesztámogatók. A kisebb ellenzéki pártok és mozgalmak tökéletlenkedései miatt egy olyan mozgás is kibontakozni látszik, hogy ismét az MSZP-t látják a választók az ellenzék  legmarkánsabb reprezentánsának.
Nem valószínű, hogy az LMP az így kialakult helyzetre egy új különakcióval válaszoljon. De az se valószínű, hogy az ellenzéki összefogás kerülne ki az eddigi kátyúból. Az ellenzéki oldal dinamizálódása a közhangulat kormány ellen fordulásakor várható, amit legvalószínűbben egy újabb drámai forintgyengülés válthat ki.Azt pedig az az ellenzéki erő fogja meglovagolni, amely akkor a legadekvátabb módon tud reagálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése