2012. január 19., csütörtök

Appeasement - Neville Chamberlain szelleme kísért



Természetesen Orbánt és helyzetét nem lehet összehasonlítani Hitlerrel. De logikájában és lehetséges következményeiben kísértetiesnek kell tartani, hogy a mai generáció európai politikusai mennyire nem tanultak a két háború közötti politikusok tragikus tévedéséből. Ma se tudják, hogy a demokratikus konszenzus erodálásának milyen mélysége felé nyitja meg az utat, ha minden kicsinyes, praktikus meggondolás félretételével nem húzzák meg a kategórikus határvonalat a demokrácia és a jogállam, illetve annak gyökeres tagadása között. És ahol a jog nem megfelelően használható eszköz, ott a bojkottnak kell segítségül sietnie. E tekintetben át kell lépni a pártcsaládokat egymástól elválasztó vonalakat és a demokratikus szolidaritásnak kell érvényesülnie.
Színvonaltalanságot bizonyít, hogy a Haider - eset komoly kiértékelésére se került sor. Nem vitatták meg, hogy ki is volt Haider maga, ki követett el és milyen hibát kezelésével kapcsolatban Ausztriában és külföldön. Úgy őrződött meg a dolog a politikai folklorban, hogy Wolfgang Schüssel túljárt Haider eszén és ügyesen leszerelte, viszont az Unió bumeráng hatást váltott ki a bojkottal. Ez az alapos, nyílt vitát nélkülöző leegyszerűsítés számos veszélyes kaput nyit ki. Akkor is, ha a Kaczinski eltávolításával a felszínen újra a Schüssel taktika vezetett sikerre. Ugyanis mindez komolyan vehetetlenné tesz minden elvi pozíciót a politikában és marad a cinikus pragmatizmus, amely a siker - sikertelenség duálon kívül semmiféle tartalmi védővonallal nem rendelkezik. Azt legfeljebb az erősebb ürügyként használja.

2 megjegyzés:

  1. A tegnapelőtt nagyon elkeserítő, de nem kell belőle végletes és végleges következtetést levonni a magyar jövőt illetően. Megtudtuk, hogy Mussolinink a mellényzsebben még mindig megkapja a mellette való kiállást a pártcsaládjában és hogy engedik a hazai közönség előtt bajnokként szerepelni. Ez egyszerre elkeserítő és kiábrándító az értékközösség szép deklarációját illetően. De. Utolsó erejével bohóckodott, mert a színfalak mögött megkapta a kakit és a sallert. Csak ámulni fogunk, hogy mennyi engedményt, törvényvisszavonást fog végigcsinálni azért, hogy megkezdődjenek az IMF tárgyalások. És ha az árban az is benne lesz, hogy a bankelnöknek nem kell felesküdni az ő alkotmányára, az napnál világosabb jelzés lesz, hogy az alkotmányt Brüsszelben marha cikinek tartják. Sőt, arról se vagyok meggyőződve, hogy a következő EU csúcson még mindig okoskodni fog a közös költségvetési politika ellen és nem húzza be sérült farkát. És ez még csak a tárgyalások megindulásának előfeltétele. Járai aligha a saját árnyékától ijedt meg, amikor a szabadságharc befejezését és az elvárásoknak való 150%-os megfelelést szorgalmazta. Elkerülték a nyílt konfrontációt Orbánnal, de folyik a pressing.

    VálaszTörlés
  2. Ma azt mondom, hogy az eredeti beírás volt a realista annak ellenére, hogy a közös költségvetési politika ügyében megtörtént a hátraarc és még nyitott a sérült farok behúzása vagy nem behúzása MNB ügyben. De a görög választásokat egyáltalán nem egy öntudatos, hanem egy kapkodó, bizonytalan EU várja aggódva. Ettől még a zárt döntéshozói csoport megtalálhatja a szükséges mentőlépést a sakktáblán, csak az nem ígér felszabadító erejű kibontakozást, csak - mint hallottuk - a lényeget elfedő tánclépéseket, amíg valaki hasra nem esik.

    VálaszTörlés