2011. október 31., hétfő

ÚJABB BEJEGYZÉSEM + KOMMENTJEIM A FACEBOOKRÓL



  • Lehet-e egy EU tagállamban a kormányt az utcáról megdönteni?

    A válasz világos és egyértelmű: nem lehet. Ám érdemes körüljárni a kérdést, mert 5 éve is, most is van bizonyos aktualitása.

    Orbán 2006-ban folyamatos, álarcait váltogató puccskísérletet hajtott végre. Ennek során kézzel fogható közelségbe került számára a "forradalmi" megoldás, amelyet a HirTV már a tévéostromkor inaugurált. Ettől azonban rendre visszariadt és az utcát csak nyomásgyakorlásra használta az előrehozott választások vagy egy definiálatlan politikai hátterű szakértői kormány kikényszerítésére. Az 50. évfordulótól, az ide érkező állam-és kormányfők zsűrijétől remélte a hatalommegragadás legalizálását. Ebbben azonban csalódott, átmeneti vereséget szenvedett és hívei nyomása elől a népszavazás meghirdetésébe menekült.

    Miért is nem szánta el magát a kormány megdöntésére? Egyértelműen az EU miatt. Az EU a szerződési rendszere alapján tagjaival szemben -mint láttuk és látjuk -képtelen érvényt szerezni azoknak az elveknek és kritériumoknak, amelyek alapján egy belépni szándékozó országtól egyértelműen megtagadná a felvételt. Más a helyzet egy nem választások útján hatalomra került kormánnyal. Annak meg kéne küzdenie diplomáciai elismeréséért és ez a küzdelem eleve reménytelen lenne. Az illegitim helyzet pedig megadná az eszközöket az EU-nak egy ilyen kormány kirekesztésére. Ezzel szemben - mint az Orbán-rendszer mai példája mutatja, egy választásokon hatalomra került kormány nem csak messzemenően visszaélhet helyzetével a nyílt retorzió veszélye nélkül, hanem az indirekt (gazdasági) eszközök ellenük való bevetése sok szempont figyelembe vételével az Unió akut problémáinak mérlegelésétől függ.

    A mai magyar ellenzék, ha erősebb lenne, mint amilyen, ugyanilyen meggondolásból szintén nem kacérkodhatna a hatalom erőszakos, vagy erőszak által kísért megragadására. Politikai gyengeségük miatt se az ellenzéki pártok, se a civil mozgalmak még csak az előrehozott választásokat se tudják követelni, mert nem lenne esélyük ma a győzelemre.

    Demagóg és felelőtlen dolog ezért rajtuk azt számon kérni, hogy miért nem folytatnak radikális, akcionista politikát. Annak sürgetése viszont teljesen reális, hogy ha az ország akut gazdasági krízisbe kerül, legyen olyan kormányképes konglomerátum, amely olyan válságkezelési alternatívát kínál, amely mögött tömegtámogatás, közbizalom is van. Ezt azonban nem elég sürgetni és valakiktől másoktól várni, hanem mindenkinek rendszeresen meg kell tenni azokat a kis lépéseket, amellyel nem puszta egyszeri deklaráció marad az, hogy neki "nem tetszik a rendszer".
    · · · 9 órája

  • Vitám Bartussal az "álellenzéki" médiáról a Fb.-on (Részletek)

    Balint Suranyi Hogy mindenki értse, min folyik a vita. Szerintem kútmérgező, hazug állítás az, hogy az ATV nézői már rég fellázadtak volna, ha az ATV hamis félrevezetése nem tartaná ettől őket vissza.Nem lázadtak volna fel. Ugyanilyen manipulatív hazugság az is, hogy ha az ATV sokáig vezetheti orránál fogva nézőit, akkor az Orbán rendszer 20 évig is eltart. Egy frászt tart el.
    21 órája · Tetszik · 2 ember
    Sándor Aszalós Bálint azért, mert hazug!! Ez nem baj, de tartsd meg magadnak a hülyeségeidet nem szükséges közzétenni!
    21 órája · Tetszik · 3 ember
    Balint Suranyi Egy állítás, egy tagadás. Én szóltam a Bartus fanoknak, a többi az ő dolguk. És attól, hogy átlátnak rajta, még nem kell jobban szeretniök Németh Sándort.

    .........

    Balint Suranyi Bármikor azt vesznek el, amit úri kedvük kíván. Azt pedig, hogy a Hitgyüli tévéje az egyetlen "baloldali", az előző parlament MSZP-s és SZDSZ-es kultúrpolitikusai alkudták ki így.,
    14 órája · Tetszik · 3 ember
    Radocsai Imre A bal oldalnak nincs Tv-je ! Azt hitték pökhendi módon,hogy "nekünk nincs szükségünk saját Tv-re "...Most pedig de jól jönne ! Az igény óriási lenne rá ! Gondolkozni kéne ,hogyan tovább ! Érdekes, a jobbiknak van ,a fidesznek van Tv-je !És a balnak ???

    .......

    Balint Suranyi Panaszkönyv a Köztársaság téri és a Gizella úti portán.
    14 órája · Tetszik · 3 ember
    Radocsai Imre Már tele van ! /A tö..m is ! /
    13 órája · Nem tetszik · 4 ember
    Laszlo Bartus Surányi úr tévesen interpretál engem. Én nem azt mondom, hogy az ATV félrevezetése tartja vissza őket, hanem az, hogy az Orbán rendszeren belüli bírálatával kielégírti a demokratikus oldal szomjat. Ugyanakkor ez nem egy ellenzeki teve, amelynek ugyanaz a celja, mint azoknak, akik nezik, nem az Orban-rendszer megdontese. Ezt azonban nem mondjak meg. Adnak egy ellenzeki hangvetelu showmusort, gondosan vigyazva arra, hogy az csak addig menjen el, amig az Orban-rendszert nem serti, nem veszelyezteti, hanem csak a sajtoszabadsag hamis illuziojat kelti, es a demokratikus erzelmu kozonseg felhaborodasat levezeti, a gőzt kiengedi. Ha ez nem lenne, hanem csak az MTV 1 és az összes Fidesz médium, akkor a nép demokratikus érzelmű része sokkal világosabban látná, hogy hol van, és már fellázadt volna, hogy alapvető jogaittól megfosztjak, es a szabadsag helyett egy diktatúrába vezetik bel. Hogy miről beszélek, az
    akkor lenne nyilvánvaló, ha lenne egy igazi ellenzéki tévé is, és lehetne látni a különbséget. Az Orbán-kormánnyal kötött "megnem támadási" egyezség és nagyon sok állami pénz garantálja a fékezett habzást, és a tömegek féken tartását. Ez az ATV szerepe és funkciója. És ezt teheti úgy, hogy még a legnézhetőbb egy értelmes ember számára, mert ez a dolga, hogy a fentieket így valósítsa meg.
    12 órája · Tetszik · 11 ember
    Sándor Aszalós Surányi azMSZP a Jókai utcában van.
    12 órája · Tetszik · 4 ember
    Balint Suranyi Szóval a rádiókabaré miatt nem tetszettünk forradalmat csinálni és nem a Köztársaság téren szúrták el, de nagyon a médiapolitikát. Értettem.
    8 órája · Tetszik · 1 személy

    Szólj hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése